Menu

Parkendag

14 tot 18 uur
Op zondag 1 juli worden alle Mechelse parken extra in de kijker gezet.
Tussen 14 en 18 uur valt er heel wat te beleven, en dit dankzij de vele inspanningen van vele bewoners, verenigingen en organisaties. 
Bezoek je drie parken? Verzamel dan meteen ook drie stempels. In ruil trakteren we je vanaf 1 juli t.e.m. 31 augustus op een gratis pannenkoek in 't ASS. 

Caputsteenpark
Is stilzitten geen optie? Dan is Omnisport echt iets voor jou! J@M Kinderwerking Nekkerspoel en Buurtsport Mechelen staan al paraat. Stroop je mouwen maar op voor voetbal, bewegingsspelen, klimmen, new games… Hou je het liever wat rustiger? Het moestuinteam vertelt je alles over composteren en moestuinieren. Zin in een spelletje? Dat kan ook. Er ligt heel wat spelmateriaal klaar voor jong en oud. De allerkleinsten (0-4 jaar) kunnen zich helemaal uitleven in het prikkeltuinparcours van 38 Volt. Voel, kruip, ruik en proef… een feest voor alle zintuigen.
 
Park Donkerlei
Samen met J@M en Buurtsport Mechelen lanceerde Team Zohair dit voorjaar ‘De mobiele boksclub’. Vandaag houdt de club halt in het binnengebied Donkerlei. Een coach begeleidt je bij de eerste stappen in kickboksen. Iets voor jou? De bokshandschoenen liggen alvast klaar.
 
Volkstuinpark Galgenberg
Aan de Oude Antwerpsebaan achter de scoutslokalen vind je een walhalla van groenten, bloemen en klein fruit verzameld in maar liefst 55 tuintjes. Kom eens kijken. Tuinhier Mechelen vzw geeft je graag plantenadvies en laat je zelfs proeven van al dat lekkers.
 
Hovenierspark
De buurtbewoners geven je met veel enthousiasme uitleg over de volkstuintjes en het kippenproject. Tijd voor een spelletje? Tuurlijk. Er liggen alvast drie reuzenballen, twee Belly Bumpers en een kubbspel voor je klaar. Om ter snelst over de boomstammen of wat rustiger in de wilgententen? Er is voor ieder wat wils. Daarna een hongertje? Neem je picknick mee, spreid je dekentje op het gras of zet je aan de picknicktafels.
 
Park Kalverenstraat
Vandaag is de primeur en opent dit nieuwe buurtpark officieel zijn poorten. Dat betekent: feest! Circolito haalt alvast de diabolo’s, eenwielers en flowersticks uit de kast. Kom genieten van hun mooiste kunstjes. Vitamine B4 voor Nekkerspoel laat je intussen samen sporten en bewegen. Zo is er team Zohair, vier broers opgegroeid in Nekkerspoel en gebeten door kick- en thaiboksen. Wil jouw zoon of dochter ook eens wat krachttoeren uithalen? Kom dan naar de initiatie tijdens Parkendag.
Of neem je kind mee op yoga-avontuur via ontspannende belevingsverhalen. Verhalen, muziek en dans wisselen elkaar af. Snubbelbubbel rolt met plezier de matjes uit.
 
Karmelietentuin
Plezier en spel, wat wil je nog meer? De Karmelietentuin is vandaag het decor voor beide. Kinderen tussen 5 en 11 jaar leven zich volop uit met open spel- en recreatieve activiteiten. J@M Kinderwerking El Kantra zorgt voor een koffer boordevol spelmateriaal. En buurtcomité Heihoek, den Deigem en #voorlopignogSONdernaam nodigen iedereen uit om samen te kubben of een balletje te gooien op de petanquebaan. Neem gerust je picknick mee.
 
Kauwendaal
Parken zijn een thuis voor heel wat interessante dieren. Als jij hun voetsporen herkent, gidsen zij jou door het park. Op de gloednieuwe kinderwandellussenkaart van ORIOM maak je kennis met de leukste kinderwandelingen in en rond Mechelen.
 
Kruidtuin
Om 14u en 16u wandel je met de Vrienden van Dodoens langs de hopbladen en -vruchten. Een halfuur later heeft de Dodoenstuin geen geheimen meer voor je. Yoga & Co trakteert je op een rustige Hatha-les. Jong en oud, met of zonder yoga-ervaring… iedereen is welkom. Kom even tot rust en tot jezelf onder de prachtige bomen van de Kruidtuin. Er is een sessie om 14u en 16.30u. Laat je creativiteit de vrije loop tijdens een workshop tekenen en schilderen. De ‘Schetskes’ van De Academie zorgen voor de begeleiding en al het materiaal.
 
Park Papenhof
Je waarnemingsvermogen, kennis van planten én van het Mechelse erfgoed in één keer testen? Het kan tijdens de fotozoektocht in dit pittoreske, intieme parkje in Nekkerspoel. Niks moeilijk, voor jong en oud en je bent er op een uurtje klaar mee. Haal het deelnameformulier op in het wijkhuis Papenhofke vlakbij en deponeer het er achteraf. Een mooie Mechelse prijs is weggelegd voor de drie hoogste scoorders.
 
Zin in een spelletje? Dan ben je in het park en speelbos aan het juiste adres. Chiro Libertus en J@M Nekkerspoel hebben er verschillende voor jou bedacht. Laat je verrassen en doe mee!
 
Pennepoelpark
Sinds vorig jaar rijdt er een speelfiets rond in Mechelen. Samenlevingsopbouw gebruikt hem om zoveel mogelijk ouders en kinderen warm te maken voor de kleuterschool. Vandaag vind je hem in het Pennepoelpark. De gepimpte bakfiets zit boordevol speeltjes en spelprikkels: puzzels, kijkplaten, duploblokken, een krijtbord, muziekinstrumenten… en ga zo maar door. Een klein kleuterschooltje op wielen dus. Gegarandeerd plezier en vertier voor de allerkleinsten.
 
Sinte-Mettetuin
Nestel je neer in de gezellige Sinte-Mettetuin en laat je oren en ogen betoveren door muziek van de kamerbeiaard. Leerlingen van de Beiaardschool spelen op dit prachtige instrument. Ze zitten niet hoog in de toren maar recht voor je neus. Je beleeft het klokkengeluid van dichtbij. Sinds dit jaar huist de kamerbeiaard in het beiaardpaviljoen in de Sinte-Mettetuin. Het instrument wordt gebruikt voor concerten maar ook voor de lessen van de nabijgelegen Beiaardschool.
 
Den Battelaer/Thiebroekbos
Natuurpuntgidsen Ludo en Nils nemen je mee op een wandeling doorheen hun favoriete natuurgebied Den Battelaer. Maak je klaar voor beleving, humor, poëzie en juist… ook natuur natuurlijk. De wandeling duurt anderhalf uur. Afspraak om 14u aan de parking van het voetbalveld in de Thiebroekvaart. Meenemen: open ogen, alerte oren.
 
Tivolipark
Wow, zoveel te doen in het mooie Tivolipark met kruidentuin, kinderboerderij, speeltuin én eetcafé.
De compostmeesters leren je de kneepjes van composteren in de kringlooptuin. Verwonder je met de imker in de bijenhal over het nut van bijen. Probeer oude volksspelen uit op het neerhof. Ga op zoek naar de Schatten van Vlieg. Of krijg de skills van straatvoetbal onder de knie op het pannavoetbalveld met Buurtsport Mechelen.
 
Zin in nog meer?
14u - 16u: Maak zelf glibberig slijm in het knutselatelier samen met J@M Kinderwerking Oud-Oefenplein.
15u - 16u: Geniet van het parkconcert van De Mannen van Goeden Wil.
15u - 16.30u: Aai diertjes in de knuffelhoek op de kinderboerderij.
15u - 17u:
De herborist laat je de geheime wereld van de kruiden in de Middeleeuwse kruidentuin ontdekken.Bekijk de kunst van het ecologisch moestuinieren in de samentuin van Velt.
 
Vrijbroekpark
De zomer geeft extra kleur en geur aan het prachtige Vrijbroekpark. Uit de rozentuin stijgen de lekkerste geuren op en de fijnste kruiden laten zich bewonderen in de ecotooptuin. Kom het zelf ontdekken tijdens onze zomerwandeling. De domeinwachter neemt je mee op sleeptouw en zoekt de koelste en boeiendste zomerplekjes op in het park. Start om 14 uur aan het bezoekerscentrum. Het Willebroeks Kunstatelier en Kunstkring Kapelle-op-den-Bos verwonderen je met hun mooiste schetsen en kunstwerken. Uiteraard laten ze zich ter plekke inspireren door het park.
 
Rik Wouterstuin
Strijkersensemble Rosamunde strijkt neer in deze intieme binnentuin in hartje Mechelen. Ze serveren een mengeling van licht klassieke muziek met o.a. een rumba, tango, serenade en filmmuziek. Een streling voor oren en ogen.