Menu
België

Jo Vally

16 augustus 2018 Parkpop
In de jaren ’70 zette Jo Vally zijn eerste bescheiden stappen in de muziekwereld. Samen met een paar vrienden richtte hij het groepje The Dreamband op, waarmee hij zo nu en dan optrad in eigen regio. 

Niet veel later kwam hij Rik Vervecken van artiestenbureau VAK tegen. Vervecken beloofde van Jo een ster te maken. Er kwamen een aantal singeltjes op de markt onder de naam Valli Low, de artiestennaam die later werd veranderd in Jo Vally. 

Jo Vally als kind. Kan u Jo herkennen?In 1981 nam Jo deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘De wereld draait voor jou en mij’. Hij slaagde er echter niet in de finale te bereiken en het was uiteindelijk Emly Starr die voor ons land naar Dublin ging. 

Een paar jaar later zat Jo ook in de ploeg voor de Baccarabeker in Middelkerke (een liedjeswedstrijd tussen de vijf Vlaamse provincies), maar ook dit zorgde niet voor de grote doorbraak. 

Na een handvol geflopte singels als ‘Dag en nacht’, ‘Toch voel ik dat ik leef’, ‘Zolang als de zon schijnt’ en ‘Liefde voor één nacht’ had Jo er genoeg van. Hij wilde zijn droom om van de muziek te kunnen leven opbergen en stoppen met zingen.
De doorbraak 

Jo met Juio IglesiasJo had net besloten dat hij maar beter kon aanvaarden dat zijn muziek nooit zijn leven zou worden, toen er sprake was van de komst van een commercieel tv-station. Zijn contract met Rik Vervecken was afgelopen, maar Jo besliste het er nog één keer op te wagen. Nog één kans gunde hij zichzelf. De allerlaatste. 

Hij luisterde naar een aantal oude platen, en op aanraden van zijn vrouw Marcella nam hij een cover op van "Take my heart" van Jacky James. "Neem m'n hart" was het resultaat. 

Toevallig ontmoette Jo op restaurant de promotiedame van platenfirma Indisc. Zij nam "Neem m'n hart" mee en liet het nummer horen aan tal van mensen in de muziekwereld, zonder erbij te vertellen dat het gezongen werd door Jo Vally. De reacties waren verbazend positief: iedereen vond het een sterke song. 

Jo met Jos Van OosterwijckDe singel "Neem m'n hart" zou door iedereen gesteund worden, dat was de belofte. Toen men hoorde dat het om een liedje van Jo Vally ging, konden de meesten hun oren niet geloven. Maar niemand kon zich nog terugtrekken. Toen VTM de plaat op 28 december 1989 bombardeerde tot "Supertip" in Tien om te Zien (gestart op 16 maart '89), betekende dat voor Jo eindelijk de grote doorbraak. Na ongeveer 10 jaar bloed, zweet en tranen en ontelbare teleurstellingen, kreeg hij toch nog de kans om een succesvolle carrière uit te bouwen. 
De gouden jaren ‘90 

Jo Vally tijdens opnamesNa de magere jaren ’80, kondigden de jaren ’90 zich rooskleurig aan voor heel wat talent van eigen bodem. Mede dankzij de komst van VTM en het populaire liedjesprogramma Tien om te Zien, werden heel wat jonge artiesten plots supersterren in Vlaanderen. 

Met Jo Vally ging het niet anders: Aan alle vrouwen, In een droom zag ik je staan, Aan het Noordzeestrand,… de lijst met hits uit de vroege jaren ’90 is bijna eindeloos. Jo Vally stond bijna onafgebroken in de Vlaamse top 10, was wekelijks te gast in Tien om te Zien en zijn album ‘In een droom’ haalde moeiteloos platina. 

Voor ‘Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers’ werden nummers als ‘Lieveling waar en wanneer’, ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Lichtjes van de Schelde’ in een nieuw kleedje gestoken. Een schot in de roos: Jo Vally werd in 1996 de best verkopende artiest in Vlaanderen. 

In 1999 vierde Jo Vally zijn 20-jarige carrière met een concert in het Antwerpse Sportpaleis. Hij werd daarmee meteen de eerste Vlaamse zanger die er in slaagde om deze muziektempel te laten vollopen. 

De bijbehorende tv-special “Jo Vally in Symfonie” lokte op VTM meer dan 600.000 kijkers. 

In 2004 kwam het album ‘Geluk en liefde’ op de markt en een jaar later werden weer een aantal oude hits herwerkt voor ‘Nostalgie’. 

Intussen heeft het schlagergenre weer een ongekende populariteit bereikt, en ook Jo Vally is weer ‘hot’. Hij scoorde een enorme hit met Si Si Si (Kerida) en bracht een nieuw album met als titel “Mijn vriendin” uit. De keuze voor deze titel is er volgens Jo Vally gekomen omdat men deze CD moet koesteren/beminnen als een “vriendin”. Het is een album met covers maar ook veel eigen nummers. Tegen het jaareinde werd van “Mijn vriendin” een geschenkbox gemaakt. Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom want deze box bevatte een CD + DVD en een exclusief 36 pagina's fotoboek. 

Even later verraste Jo Vally jong en oud met het album “Verrassend”. Een gevariëerd album waarop duizendpoot Jo Vally zich zelfs aan een salsa-nummer waagde. Van dit album werd eveneens een DVD gemaakt dat ook heel verrassend kan genoemd worden. Niet alleen wat de liedjes betreft maar ook de beelden zijn bijzonder verrassend te noemen. 

Parkpop

28 juni t.e.m. 16 augustus 2018 - Kruidtuin

Gratis - Elke donderdagavond - 19-23u